Isnin, 6 Februari 2012

Saya suka tea... Sebab??Daun TehKenapa Green Tea Istimewa?

Rahsianya adalah paras catechin polyphenois yang tinggi khususnya epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG adalah antioksidan yang hebat. Antioksidan Green Tea 100 kali lebih berkesan berbanding vitamin C dan 25 kali lebih kuat dari Vitamin E dari segi perlindungan sel dan DNA daripada kerosakan oksidan ia juga dianggar 2 kali lebih baik dari resveratol yang terdapat dalam wine merah.

Antioksidan yang kuat telah dibuktikan berupaya melawan virus, melambatkan penuaan dan mempunyai kesan baik keatas kesihatan. Radikal bebas adalah molekul yang amat reaktif dan boleh mencederakan sel dalam badan dan seterusnya menjadikan badan terdedah kepada pembentukan barah, penyakit jantung dan penyakit degeneratif dan metabolik.

Catechin memusnahkan radikal bebas dan mempunyai kesan yang menakjubkan ke atas kesihatan seluruh badan.Selain dari itu ia boleh membantu merencat pertumbuhan sel barah, pengawalan paras kolesterol LDL dan secara tidak langsung mengurangkan gumpalan darah tak normal yang menjadi penyebab utama serangan jantung dan strok.

Keistimewaan Meminum Tea
v
v
Banyak kajian telah dilakukan keatas green tea atau teh hijau dan di dapati banyak khasiat kesihatan yang boleh di manafaat kan. Antara kandungan khasiat teh hijau yang boleh diperolehi dengan minum secara berterusan produk yang mengandungi green tea adalah:


> Mampu melambatkan proses penuaan.

>
Mengurangkan tekanan darah tinggi. Green Tea rencat angiotensin II yang boleh meningkatkan tekanan darah.


>
Mengurangkan aras gula darah. GreenTea Polyphenols dan polysaccharides dalam Green Tea dengan berkesan menurunkan aras gula dalam darah.

>Teh juga mampu menjadi minuman diet untuk mereka yang inginkan tubuh yang langsing. Kebaikan di dalam teh hijau mampu membakar kalori dalam badan. Sesiapa yang mau badan slim macam model boleh la amalkan minum teh hijau setiap hari.


>Menghirup secawan teh panas setiap hari mampu menjadi perisai kepada sel-sel kanser. Teh didapati boleh menghalang pertumbuhan sel-sel kanser pundi kencing, kanser perut dan kanser esofagus terus berkembang.

>Melawan Barah. Banyak kajian saintifik telah menunjukkan yang catechins Green Tea berkesan menghalang barah.

>Minum teh setiap hari selama bertahun-tahun mampu menguatkan tulang. Mereka yang minum teh setiap hari lebih dari 10 tahun mempunyai ketumpatan mineral dalam tulang belakang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak minum air teh

>Minumam teh hijau sangat bermanfaat kepada pesakit artritis. Ia mampu mengurangkan keradangan dan juga melambatkan proses kerosakan tulang rawan.

>
Menguatkan system imun. Kerana ia mengandungi polyphenols dan flavenoids pada kepekatan yang tinggi.

>
Menurunkan Aras Kolestrol. Antioksidan dalam Green Tea telah dibuktikan menurunkan Kolestrol.

>
Galak Pembakaran Lemak  "Kehilangan lemak yang dilihat kepada peminum Green Tea lebih khusus kepada lemak di viscera (lemak di dalam kaviti abdomen, usus dan organ dalaman yang lebih dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolik dan diabetes jenis 2)".

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Saya tak kata saya baekk.. hmPir smua post2 saya kat blog nmpak Sangat baek, maen bgkng smbil sebar2 maklumat yG berguna Bukan untuk saya sorang , Tapi Untuk Smua Pembaca..|| ^-^|| Sekurang2nya SaYa meNcuba unTuK Menjadi Yang Terbaek.. Rugi Jika x mencuba.. Percaya la..

┌─┐ ─┐☮
│▒│ /▒/
│▒│/▒/
│▒ /▒/─┬─┐
│▒│▒|▒│▒│
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒“”